Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!

Factoring:
Jouw facturen direct betaald

Binnen 24 uur jouw facturen betaald? Het kan met factoring! De vernieuwde en slimme oplossing van financieren.

Factoring Aanvragen

Onze partners zijn bekend van

Factoring, de nieuwe slimme manier van financieren

Icoon cash

Nieuwe vorm van financieren

Bij Factoring neemt de factoringmaatschappij jouw facturen over en betaald ze binnen 24 uur.

Icoon chat

De beste oplossing?

Of factoring de beste oplossing voor je is bespreken we graag met jou in een open en eerlijk gesprek.

Icoon review

Vergelijk aanbieders

Is factoring voor jou geschikt? Dan vergelijken wij verschillende aanbieders voor een voordelige oplossing.

Wat is factoring?

Het belangrijkste om te weten, wat is factoring?
Als je gebruik gaat maken van factoring neemt de factoringmaatschappij jouw vordering over.
En dan? Is een veelgestelde vraag. We leggen het daarom graag uit met een praktijkvoorbeeld:

Groothandel De Lekkerste Hap heeft een trouwe afnemer, namelijk Restaurant Onweerstaanbaar.
De Lekkerste Hap levert iedere 2 a 3 dagen fantastische producten aan Onweerstaanbaar.
De betaaltermijn op de factuur van de de Lekkerste Hap is 30 dagen. Restaurant Onweerstaanbaar betaalt weliswaar altijd op tijd, maar ook altijd echt op de 30ste dag.

Groothandel de Lekkerste Hap wil echter sneller groeien en kan eigenlijk niet wachten op die 30 dagen termijn. Daarnaast krijgt de groothandel ook kortingen als zij zelf de facturen snel betaalt. De korting kan oplopen tot 5%!

De groothandel kiest voor factoring. Op de facturen komt een ander rekeningnummer te staan en op de facturen staat ook een klein stukje tekst met uitleg dat er aan de factoringmaatschappij betaalt moet worden. Nadat de factuur verzonden is aan de factoringmaatschappij ontvangt de groothandel binnen 24 uur haar geld. Restaurant Onweerstaanbaar betaalt in het vervolg aan de factoringmaatschappij.

Geen debiteurenrisico en een beperkte debiteurenadministratie

Zoals bovenstaande laat zien is het proces eenvoudig. Als je gebruik gaat maken van factoring heb je geen debiteurenrisico meer. Daarnaast heb je nog maar een beperkte debiteurenadministratie nodig. Herinneringen en aanmaningen verzenden is niet meer nodig omdat alle betalingen altijd snel gedaan worden.

Wat zijn de kosten bij factoring?

De kosten die je betaalt per factuur die via factoring gaat verschillen per aanbieder. De kosten zijn tussen de 0,65 en 5%. Veel hangt af van het risicoprofiel van de debiteur, degene die de factuur ontvangt.
Bij factoring wordt jij als onderneming niet getoetst, maar degene aan wie je de factuur verzend. Staat deze bekend als een onderneming die niet altijd tijdig betaalt, dan kan factoring duurder worden of zelfs helemaal niet mogelijk zijn.

Is factoring voor iedereen geschikt?

Factoring is niet voor iedereen geschikt. Sowieso is factoring een hele brede term. Dit is weer onder te verdelen in verschillende vormen van factoring. Zo heb je ook de American factoring die weer heel anders is dan de reguliere factoring.
Factoring is niet voor iedere onderneming geschikt omdat factoring in een aantal situaties niet mogelijk is.
Een greep uit de voorwaarden bij factoring:

 • De prestatie moet volledig zijn verricht
 • Alleen Business to Business, niet mogelijk bij facturen aan particulieren
 • De debiteur moet verzekerbaar zijn tegen wanbetaling

Bovenstaande zijn echt de hoofdlijnen. Wil je meer weten over factoring? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe werkt factoring?

Bij Factoring geef je jouw openstaande facturen uit handen. Deze facturen worden door de factoringmaatschappij direct, meestal binnen 24 uur, aan jou voldaan.
Jouw leverancier houdt gewoon de standaard facturatietermijn van bijvoorbeeld 30 dagen, maar jij hebt gelijk je geld beschikbaar.

Factoring Aanvragen
Vraag online
gemakkelijk
factoring
aan!

Veelgestelde vragen over factoring

Factoring is geschikt voor verschillende ondernemers en ondernemingsvormen. In de praktijk wordt factoring veel gebruikt bij uitzendbureaus. Het uitzendbureau moet het personeel de week nadat ze gewerkt hebben al betalen, maar heeft nog niet betaald gekregen van de onderneming.
Kortom, een liquiditeit uitdaging. Hiervoor wordt gretig gebruik gemaakt van factoring.
De factoringmaatschappij betaald de facturen alvast waardoor het personeel direct betaald kan worden, de factoringmaatschappij neemt de vordering over en loopt hiermee ook het factuur risico.

Natuurlijk is dit maar één van de vele voorbeelden, factoring wordt gebruikt in B2B situaties en wordt ook veel gebruikt in de aannemerij en de transport sector.

Er zijn op dit moment nauwelijks factoringmaatschappijen die ook de facturen aan de particuliere klanten overnemen. Factoring kan B2B heel goed ingezet worden, B2C zijn er nauwelijks mogelijkheden.

De uitdaging zit hem hierbij in het risico. De factoringmaatschappij kan de risico’s bij ondernemingen redelijk inschatten omdat er veel externe bronnen zijn waarin zij kunnen nagaan wie de ondernemer is en wat het risico is. Bij particuliere klanten is dit veel lastiger in te schatten waardoor factoringmaatschappijen geen diensten aanbieden bij particulieren.

Factoring kent natuurlijk niet alleen voordelen. Er zijn zeker ook nadelen aan het gebruik maken van factoring.
We zetten de nadelen overzichtelijk op een rij:

 • Factoring is niet goedkoop, er zijn kosten verbonden aan factoring
 • Niet alle klanten vinden het fijn om via een factoringmaatschappij te betalen
 • Niet alle debiteuren worden geaccepteerd
 • Factoring is alleen voor zwakke bedrijven (spoileralert: Factoring is er juist voor slimme ondernemers

Factoring is niet gratis

Factoring is niet gratis. Als je hier gebruik van wilt maken worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Je kan hierbij denken aan percentages tussen de 1,5% en 2,5% van het factuurbedrag. Hoeveel het exact is hangt ook af van de debiteur.

Factoringmaatschappij staat ook op de factuur

Je kunt de facturen nog altijd opmaken in je eigen huisstijl. Toch zal het rekeningnummer gewijzigd moeten worden. De betaling van de factuur zal namelijk aan de factoringmaatschappij voldaan moeten worden. Sommige klanten vinden het niet fijn om jou facturen te betalen aan een factoringmaatschappij.

Niet alle debiteuren worden geaccepteerd

Een beetje een technisch verhaal, maar we doen ons best om het zo goed mogelijk uit te leggen. Als jij je facturen verkoopt, wordt de debiteur, de persoon aan wie jij je factuur stuurt, getoetst om te kijken of deze betrouwbaar is en ook daadwerkelijk zijn factuur zal gaan betalen. Is dit niet het geval? Dan wordt deze debiteur niet geaccepteerd voor factoring. Niet alle partijen worden dus automatisch geaccepteerd.

Factoring is alleen voor zwakke bedrijven

Een hele verkeerde aanname. Factoring is juist voor ondernemers die snel willen groeien, dat is ook de reden dat ze willen dat hun facturen snel voldaan worden. Niet alleen worden je facturen snel voldaan, het scheelt je ook veel werk in je debiteurenadministratie. Bedrijven die dit snappen zijn juist de ondernemers die vaak snel groeien.

Er zijn voor-en nadelen aan factoring. De nadelen hebben we al benoemd. Hierbij dan ook nog het antwoord op de vraag waarom je wél zou kunnen kiezen voor factoring:

 • Geen risico op wanbetaling/faillisement
 • Zeer snelle betaling van je facturen
 • Positief voor je cashflow en creditscoring

Geen risico op wanbetaling of faillisement

Als de factoringmaatschappij je factuur heeft geaccepteerd en voldaan stoppen voor jou alle zorgen over de factuur. Je hebt geen enkel risico meer. Jij hebt de betaling van de factuur binnen en niets of niemand kan deze factuur nog terugboeken. Het debiteurenrisico is volledig bij de factoringmaatschappij komen te liggen. Een fijn idee en jij kunt verder met jouw liefde voor ondernemen.

Zeer snelle betaling van de facturen

Na het verzenden van de factuur aan de factoringmaatschappij heb jij de betaling van de factuur razendsnel, meestal binnen 24 uur, op je rekening. Jij kunt dus snel jouw leveranciers weer betalen. Dit kan je ook nog eens een mooi voordeel opleveren. Bij sommige van je leveranciers kan je ongetwijfeld korting krijgen als jij je factuur binnen enkele dagen kan betalen.

Positief voor je creditscoring en cashflow

Door het snel betaald krijgen van je facturen wordt je cashflow natuurlijk veel positiever. Dit kan je ook nog eens direct geld opleveren. Bij sommige van jouw leveranciers kan je wellicht kortingen krijgen van 1% tot 5% als je jouw bestellingen snel betaald. Met dit voordeel heb je de kosten voor de factoring alweer voldaan.

Wil je jouw facturen aanbieden voor factoring?
Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Om hier een kort en bondig overzicht van te geven zetten we ze op een rij:

 1. Je opdrachtgever moet natuurlijk kredietwaardig zijn
 2. De opdracht moet volledig afgerond zijn
 3. Jouw onderneming moet in Nederland gevestigd zijn (de gefactureerde partij mag wel in het buitenland gevestigd zijn)
 4. De factuur moet goedgekeurd zijn door de opdrachtgever
 5. De opdrachtgever is een bedrijf

Voldoen jouw facturen voor een groot deel aan bovenstaande richtlijnen? Neem dan contact met ons op en samen met jou gaan we kijken of we factoring je verder kan helpen.

Factoring:

Alternatieven voor Factoring

Sinds begin van 2024 is er ook een alternatief voor factoring in de vorm van factuur financiering. Bij factuur financiering lever je bij de kredietinstelling aan welke facturen je open hebt staan. Dit mogen zowel facturen aan bedrijven als facturen aan consumenten zijn. De factuur mag niet ouder zijn dan 10 dagen.

Deze facturen krijg je voorgefinancierd tot een maximale periode van 30 dagen na de vervaldatum van de factuur. Het debiteurenrisico blijft bij jou als ondernemer liggen en de klant merkt er, anders dan bij factoring, helemaal niets van. Dit is dus een hele mooie manier van debiteurenfinanciering.