Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!

Factoring:
Jouw facturen direct betaald

Factoring Aanvragen

Onze partners zijn bekend van

Factoring, de nieuwe slimme manier van financieren

Icoon cash

Nieuwe vorm van financieren

Bij Factoring neemt de factoringmaatschappij jouw facturen over en betaald ze binnen 24 uur.

Icoon chat

De beste oplossing?

Of factoring de beste oplossing voor je is bespreken we graag met jou in een open en eerlijk gesprek.

Icoon review

Vergelijk aanbieders

Is factoring voor jou geschikt? Dan vergelijken wij verschillende aanbieders voor een voordelige oplossing.

Wat is factoring?

Het belangrijkste om te weten, wat is factoring?
Als je gebruik gaat maken van factoring neemt de factoringmaatschappij jouw vordering over. Je verkoopt als het ware jouw debiteuren of vorderingen aan de factoringmaatschappij, die op haar beurt:

 1. Direct, meestal binnen 24 uur, de factuur aan jouw onderneming uitbetaald
 2. De factuur gaat incasseren, het debiteurenrisico komt direct volledig bij de factoringmaatschappij te liggen

Een praktijkvoorbeeld:

Groothandel De Lekkerste Hap heeft een trouwe afnemer, namelijk Restaurant Onweerstaanbaar.
De Lekkerste Hap levert iedere 2 a 3 dagen fantastische producten aan Onweerstaanbaar.
De betaaltermijn op de factuur van de de Lekkerste Hap is 30 dagen. Restaurant Onweerstaanbaar betaalt weliswaar altijd op tijd, maar ook altijd echt op de 30ste dag.

Groothandel de Lekkerste Hap wil echter sneller groeien en kan eigenlijk niet wachten op die 30 dagen termijn. Daarnaast krijgt de groothandel ook kortingen als zij zelf de facturen snel betaalt. De korting kan oplopen tot 5%!

De groothandel kiest voor factoring. Op de facturen komt een ander rekeningnummer te staan en op de facturen staat ook een klein stukje tekst met uitleg dat er aan de factoringmaatschappij betaalt moet worden. Nadat de factuur verzonden is aan de factoringmaatschappij ontvangt de groothandel binnen 24 uur haar geld. Restaurant Onweerstaanbaar betaalt in het vervolg aan de factoringmaatschappij.

Voor wie is factuur financiering geschikt

Factuur financiering is geschikt voor snel groeiende ondernemingen. Ondernemers die niet kunnen wachten tot de factuur is voldaan omdat ze weer opnieuw moeten kunnen inkopen.

Factoring is niet alleen geschikt voor gevestigde ondernemers, maar ook voor starters.
Ook de ondernemersvorm is niet relevant. Iedere onderneming, van ZZP tot B.V. en van stichting tot maatschap kan gebruik maken van factuur financiering.

Door gebruik te maken van factuur financiering verlaag je het debiteurenrisico van je onderneming. De facturen van je onderneming worden binnen 24 uur uitbetaald.
Niet alleen verlaag je jouw debiteurenrisico (mits je de juiste aanbieder kiest), je verhoogt ook nog eens je cashflow aanzienlijk. Je hebt de uitbetalingen van je facturen namelijk binnen 24 uur op je rekening.

Een bijkomend voordeel hiervan kan zijn dat je korting kunt krijgen op jouw eigen inkopen. Dit omdat je sneller jouw crediteuren kunt voldoen.

Wat zijn de kosten van factuur financiering?

Als je gebruik gaat maken van factoring heb je extra zekerheid, je weet zeker dat jouw facturen altijd betaald worden en ook nog eens binnen 24 uur.
Het debiteurenrisico draag je volledig over aan de factoringpartij. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Wat de kosten zijn voor factoring af hangt af van een aantal factoren. De 2 belangrijkste factoren zijn:

 • Kredietwaardigheid van de debiteur
 • Betaaltermijn op de factuur

Des te beter de kredietwaardigheid en des te korter de betaaltermijn, des te lager de kosten voor de factoring.
Het verschil in de kosten voor factoring is aanzienlijk en varieert tussen de 0,5% en 5% per factuur.

Voor-en nadelen van factoring

Factuur financiering biedt voordelen:

 • Je factuur binnen 24 uur betaald.
  Als je gebruik maakt van factoring krijg je jouw factuur snel uitbetaald op je rekening
 • Geen debiteurenrisico.
  Het risico van de betaling van de factuur wordt verplaatst naar de factoringmaatschappij
 • Beperkt debiteurenbeheer.
  De facturen die je aanbied voor factoring zijn voor jou afgehandeld. Jij krijgt namelijk direct je geld. Dit maakt de administratie eenvoudiger
 • Korting bij leveranciers.
  Omdat jij je facturen razendsnel krijgt uitbetaald, kan jij je leveranciers snel betalen. Dit kan mooie kortingen opleveren
 • creëren van een gezonde cashflow.
  Snel geld op je rekening van je facturen zorgt automatisch voor een gezonden cashflow

Nadelen van factuur financiering:

 • Kosten.
  Voor niets gaat de zon op. Ook factoring kost geld. De kosten variëren tussen de 0,5 en 5%
 • Facturen niet meer persoonlijk.
  Omdat je zelf niet meer factureert kan het wat minder persoonlijk overkomen
 • Niet alle debiteuren worden geaccepteerd.
  Staat je debiteur op ‘omvallen’? Dan zal de factuur niet worden geaccepteerd
 • Matig imago.
  Factoring heeft een matig imago. Men kan denken dat jouw onderneming factoring nodig heeft omdat het zelf niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Gelukkig kantelt dit sentiment snel omdat factoring juist wordt gebruikt door snel groeiende ondernemingen

Alternatieven

Als factoring niet helemaal goed bij je past omdat je bijvoorbeeld zelf het contact met de debiteuren wilt onderhouden dan kan je ook nog altijd kiezen voor één van de alternatieven voor factoring.
De meest gebruikte zijn:

 • Financiering op basis van het debiteurenboek
 • Factuur financiering

Financiering op basis van het debiteurenboek:

Bij deze financieringsvorm wordt gekeken naar het totaal van je uitstaande debiteuren. Je kunt gemiddeld tot 70% van je totale debiteurenboek financieren. De financiering wordt verstrekt als een zakelijk krediet. Daalt je debiteurenboek? Dan daalt ook je limiet. Stijgt je debiteurenboek? Dan stijgt het limiet van je zakelijke krediet automatisch mee. De omvang van je krediet kan dus met je onderneming meegroeien. Het facturatieproces en het bijbehorende debiteurenrisico blijft bij jouw onderneming liggen.

Factuur financiering:

Bij factuur financiering kan je iedere gewenste factuur vanaf € 1.000,00 aanbieden. Je krijgt een kortlopende financiering tot het bedrag van de factuur (incl. BTW). Je moet er zelf voor zorgen dat je de factuur incasseert en krijgt hier een termijn voor van 30 dagen na de vervaldatum van de factuur. Ook bij deze vorm van financieren blijft het facturatieproces en het debiteurenrisico bij jouw onderneming.
Zoals hier omschreven is het een vorm van factuur financiering zoals deze door de Rabobank is gelanceerd. Er zijn natuurlijk veel andere aanbieders waardoor factoring en factuur financiering door elkaar heen gebruikt kunnen worden en eigenlijk op hetzelfde neerkomen.

Verschillende vormen van factuur financiering

In Nederland kennen we drie vormen van factuur financiering:
American Factoring (meest gekozen):
American factoring is de meest gekozen vorm. Bij American factoring blijf je het meest flexibel.
Je bepaalt zelf welke facturen gaat gebruiken voor factoring. Je bent niet verplicht om al je facturen bij de factoringmaatschappij onder te brengen, je houdt hierin zelf de regie.
Deze vorm van factoring is geschikt voor ZZP en MKB. Grote ondernemingen (omzet minimaal 1 miljoen en meer) maken veelal gebruik van traditionele factoring

Traditionele factoring
Waar het ooit allemaal mee is begonnen. Je verkoopt al je facturen aan een factoringmaatschappij. Je volledige debiteurenbestand wordt overgedragen.
Je krijgt een groot deel van je facturen, meestal tot 85% direct voorgeschoten en het restant krijg je als de factuur volledig is betaald. Het debiteurenrisico en beheer blijft veelal liggen bij de onderneming. De kosten zijn veel lager dan bij American Factoring.

Reverse Factoring
De factoring wereld op zijn kop. Reverse factoring wordt niet gebruikt om je factuur snel betaald te krijgen, maar zorgt ervoor dat jij de betaling van jouw factuur uit kunt stellen. Met reverse factoring schuif je de betaaltermijn nog verder naar voren. Reverse factoring kan je niet gebruiken voor één of een beperkt aantal facturen. Reverse factoring vraagt een wat intensievere samenwerking tussen debiteur en factoringmaatschappij.

Welke documenten zijn nodig

Het grote voordeel ten opzichte van vele andere vormen van financieren is dat factuur financiering een eenvoudige financieringsvorm is om aan te vragen.
Bij factuur financiering wordt niet gevraagd om documenten. Een factuur financiering is dus altijd een lening zonder jaarcijfers. Daarnaast is er geen BKR toetsing bij factuur financiering. Er zal geen BKR toetsing en registratie gedaan worden.

Welke documenten zijn er wél nodig

Eigenlijk is er maar één document dat echt van belang is:

 • De factuur die je wilt gaan indienen voor de factuur financiering

Op deze factuur staan direct de gegevens van de debiteur waardoor de maatschappij de debiteur kan gaan toetsen. Is de debiteur kredietwaardig? Dan is de factuur financiering rond. Jij krijgt direct de uitbetaling van de factuur op je rekening en de maatschappij neemt het volledige debiteurenrisico over.

Voorwaarden voor factuur financiering

Om gebruik te kunnen maken van factoring zijn er een aantal belangrijke voorwaarden die gelden voor factoring:

 • De factuur moet B2B zijn (B2C is alleen mogelijk bij factuur financiering)
 • De dienst moet geleverd zijn
 • De debiteur moet kredietwaardig zijn
 • Minimale factuurwaarde is € 500,00

Alleen B2B facturen

Als je een factuur wilt gaan indienen moet de factuur voor een B2B dienst zijn. Reden hiervoor is dat een een bedrijf makkelijker getoetst kan worden op kredietwaardigheid en een consument veel meer rechten heeft dan een ondernemer.

Afgeronde diensten

De dienst moet volledig afgerond zijn. Is dit nog niet het geval, dan komt de factuur niet in aanmerking.

Kredietwaardige debiteuren

De factoringmaatschappij zal altijd toetsen of een debiteur kredietwaardig is. Als dit niet het geval is zal de factuur niet worden geaccepteerd. De toetsingen vinden plaats in openbare registers. Er wordt geen contact opgenomen met de debiteur.

Minimale bedrag van 500,00

Het minimale bedrag voor de factuur financiering is 500,00. Onder dit bedrag is het voor de verstrekkers niet lonend om de facturen te financieren. Er is dan teveel werk aan de factuur.

Hoe werkt factuur financiering?

Bij Factoring geef je jouw openstaande facturen uit handen. Deze facturen worden door de factoringmaatschappij direct, meestal binnen 24 uur, aan jou voldaan.
Jouw leverancier houdt gewoon de standaard facturatietermijn van bijvoorbeeld 30 dagen, maar jij hebt gelijk je geld beschikbaar.

Aanvragen
Vraag online
gemakkelijk
factoring
aan!

Veelgestelde vragen:

Alles kost geld, daar kunnen we helaas niet onderuit.
Bij de meeste aanbieders worden de kosten direct van de uit te betalen factuur afgehaald voordat de factuur aan je wordt betaald.
Voorbeeld:
Je hebt een factuur voor 1000 Euro ingediend en de kosten zijn 1,5%.
De factoringmaatschappij houdt de 1,5% kosten direct in. Jij krijgt dan 985 Euro op je rekening gestort.
Als een maatschappij het Keurmerk Erkend MKB Financier heeft wordt je in ieder duidelijk op de hoogte gebracht van de kosten.

Om de kredietwaardigheid van de debiteur te bepalen wordt gebruik gemaakt van openbare registers en partijen die in deze data gespecialiseerd zijn. Over het algemeen wordt er geen contact opgenomen met de debiteur.
Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie bij de beoordelingen.

Dat zijn er zeker! Er zijn tientallen maatschappijen. Ieder met hun eigen voorwaarden en hun eigen richtlijnen waar een debiteur aan moet voldoen. En natuurlijk, niet onbelangrijk, ook met ieder hun eigen kostenstructuur. Wil je de voordeligste aanbieder? Laat je dan goed begeleiden door een adviseur.

Kiezen is lastig, zeker als er zoveel keuze is. In een goed gesprek helpen wij je graag met het maken van deze juiste keuze. Er zijn tientallen factoringmaatschappijen, ieder met zijn eigen kwaliteit.
En natuurlijk grote verschillen in wat ze wel en wat er niet geaccepteerd wordt. Wij begeleiden je graag in het maken van de juiste keuze.

Nee, het goede nieuws is dat je geen documenten hoeft aan te tonen. Degene die getoetst wordt is de debiteur. De partij waar jij jouw factuur normaal gesproken aan verzend. Deze onderneming wordt in openbare registers getoetst. Alleen als het om zeer grote factuurbedragen gaat kan er verzocht worden om documenten van de debiteur aan te tonen. Uiteraard zijn dit echte uitzonderingen.

Factoring: