Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!

MKB Lening

Een MKB Lening nodig? Geen probleem. Een MKB Lening vraag je eenvoudig online aan.
Binnen 24 uur weet je wat de mogelijkheden zijn. Voor zowel ZZP als MKB zijn er veel verschillende mogelijkheden voor een financiering.

Om een MKB Lening af te kunnen sluiten moet je onderneming minimaal 3 maanden bestaan. Daarnaast moet er een minimale omzet van € 4.000,00 gemiddeld per maand zijn in je onderneming

MKB Lening aanvragen
MKB Lening met en zonder toetsing

MKB Lening informatie

Wat is een MKB Lening

Een MKB Lening is een lening die er speciaal is voor de ZZP en MKB-er. Een MKB-er is een ondernemer die tot 250 mensen in dienst heeft. Je omzet is onder de 40 miljoen op jaarbasis en de balanswaarde is onder de 27 miljoen.

Er zijn dus heel veel MKB bedrijven. Slechts 3% van de bedrijven in Nederland is geen MKB onderneming.
Wil je een MKB lening afsluiten? Dan zijn er heel veel verschillende mogelijkheden.
Een MKB Lening is een zakelijke lening, zakelijk krediet, (equipment) lease of iedere andere vorm van bedrijfsfinanciering.

Wat is het minimaal te lenen bedrag bij een MKB lening

Het minimale bedrag voor een MKB lening is € 500,00, het maximale leenbedrag is rond de € 5.000.000,00.
Het gemiddelde kredietbedrag voor de leningen ligt rond de 25.000 Euro. De laatste jaren worden er steeds meer relatief kleine kredieten aangevraagd.
De non bancaire aanbieders spelen hier handig op in. De grootbanken (ING, Rabobank en ABN Amro) hebben steeds minder aandacht voor deze relatief kleine leningen.
Dat het aandeel van de kleine financieringen bijzonder snel stijgt blijkt uit de cijfers van stichting MKB financiering.

Kosten MKB Lening

Als je een MKB of ZZP financiering aanvraagt kan je rekening houden met een aantal kosten:
Houd rekening met de volgende kosten:

 • Rente:
  Als je geld wilt lenen zal een kredietinstelling altijd rente in rekening brengen. De rente betaal je overigens alleen over het openstaande saldo van je lening. Als je geld hebt terugbetaald, betaal je minder aan rente.
 • Afsluitkosten:
  Veel kredietinstellingen brengen afsluitkosten in rekening. De variëren van 0,5% tot 4% van het limiet dat je afsluit. Er zijn ook kredietinstellingen waarbij je geen afsluitkosten betaald. Kredietwijzer kan hiervoor een selectie maken.
 • bemiddelingskosten:
  Als er een lening bemiddeld wordt kan de bemiddelaar hiervoor bemiddelingskosten in rekening brengen. Of dit voor jou ook van toepassing is hangt af van de keuze voor de kredietverstrekker en de voorwaarden
 • Bereidstellingskosten:
  Bij een zakelijk krediet kan je te maken krijgen met bereidstellingskosten. Dit zijn kosten die in rekening gebracht worden omdat de bank het geld voor je klaar heeft staan om op je rekening te storten als je een opname wilt doen.

Bovenstaande zijn kosten waar je in ieder geval rekening mee kunt houden. Hoe hoog de kosten zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal er vaak een hoger bedrag bij je in rekening gebracht worden als je een groter bedrag leent.

Hoe snel is een MKB Lening geregeld

Snel een zakelijke lening nodig? Dan is er goed nieuws. Een zakelijke lening kan binnen 48 uur geregeld zijn. We moeten hierbij wel opmerken dat alles dan wel goed door moet lopen. Het aanleveren van de documenten en het beoordelen bij de kredietinstelling.
Gemiddeld is de periode van aanvraag tot het verstrekken van de lening gemiddeld 4 dagen, ondanks alle mooie toezeggingen van de kredietverstrekkers waarin wordt aangegeven dat het binnen 24 uur geregeld is.

Welke vormen van zakelijk geld lenen zijn er voor het MKB

Wil je een zakelijke lening gaan afsluiten? Dan heb je veel keuze. Ook als het gaat om de vormen van zakelijk lenen.
Om het eenvoudig te maken zetten we de vormen voor je op een rij.

 • Zakelijk krediet:
  Een zakelijk krediet is een flexibele vorm van geld lenen waarbij je kunt opnemen tot aan het afgesproken kredietlimiet. Je kunt boetevrij extra storten in je lening en het geld dat je hebt terugbetaald weer opnemen.
 • Zakelijke lening:
  Bij een zakelijke lening leen je een bedrag dat in één keer op je rekening wordt bijgeschreven. Je betaalt een vast bedrag per maand aan aflossing en een bedrag aan rente. Je mag bij sommige kredietverstrekkers boetevrij eerder inlossen, maar dit is niet standaard.
 • Financial Lease:
  Veel afgesloten voor bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfsauto of machines. Bij een financial lease leen je een bedrag voor de aanschaf van een bus, auto, vrachtwagen of equipment. Jij bent de economisch eigenaar, de kredietverstrekker is juridisch eigenaar. Het bedrijfsgoed komt op jouw balans te staan en kan je afschrijven.
 • Operational lease:
  Laat zich het best vergelijken met huur. De kredietverstrekker is zowel juridisch als economisch eigenaar. Je huurt de bedrijfsgoederen. Een operational lease kan je afsluiten vanaf € 500,00.
 • Crowdfunding:
  Om een financiering te krijgen in de vorm van crowdfunding moet er een onderpand/zekerheid zijn voor het verstrekken van de financiering zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook je privé woning zijn. Crowdfunding wordt veel gebruikt voor het financieren met een negatief eigen vermogen. Investeerders kunnen zich inschrijven op jouw lening aanvraag en in jou investeren. Dit lijkt complex, maar is door het grote aanbod van crowdfundingplatformen verrassend eenvoudig.

Voorwaarden voor de MKB Lening

Om een MKB Lening te kunnen krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je onderneming moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel
 • De onderneming moet minimaal 3 maanden bestaan
 • De omzet van de afgelopen 3 maanden moet minimaal € 4.000,00 per maand zijn

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat er een financiering afgesloten kan worden. Een zakelijke lening zonder jaarcijfers is heel eenvoudig te verkrijgen. Dit is overigens anders bij bedragen van € 150.000,00 of meer.
Een uitzondering hierop is de lease. Leasecontracten kunnen afgesloten worden tot € 740.000,00 zonder jaarcijfers.

Ook een BKR toetsing is geen standaard onderdeel bij de beoordeling van een kredietaanvraag, zeker bij een kleine zakelijke lening wordt de BKR toetsing vaak achterwege gelaten.

Aan te tonen documenten voor een MKB Lening

Het aantal aan te tonen documenten voor een MKB Lening is zeer beperkt. Je moet minimaal bankafschriften van de zakelijke rekening met bij-en afschrijvingen van 3 maanden kunnen aantonen. Bestaat je onderneming al langer en heb je een gemiddelde omzet van € 4.000,00 per maand of meer? Dan is het verstandig om van een langere periode bankafschriften aan te leveren.
Hierdoor krijg je meer mogelijkheden bij verschillende kredietinstellingen.
Wil je voordeliger gaan lenen? Dan voegt een positieve jaarrekening heel veel toe. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een bedrijfsfinanciering met een veel lagere rente kunt afsluiten.