Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!

Crowdfunding

Kan je bij de reguliere banken niet terecht omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? Of vind je crowdfunding gewoon een heel mooi idee?
Dan kan je bij Kredietwijzer jouw crowdfunding zakelijke lening aanvragen.
Crowdfunding is een populaire manier van financieren.

Crowdfunding wordt gebruikt in alle branches. Van vastgoed tot detailhandel. Crowdfunding kan een mooie oplossing zijn.

Crowdfunding aanvragen
Crowdfunding, één van de non-bancaire oplossingen

Onze partners zijn onder andere bekend van:

Wat is crowdfunding?

Wat kan je op deze pagina vinden:

  • Wat is crowdfunding?
  • Hoe werkt crowdfunding in de praktijk?
  • Wanneer is crowdfunding een goede oplossing?
  • Wanneer kan ik gebruik maken van crowdfunding?
  • Welke documenten moet ik aanleveren?
  • Wat kost crowdfunding?
  • Hoeveel aanbieders zijn er?
  • Hoe verhoud het zich tot andere vormen van bedrijfsfinanciering
  • Wordt er ook altijd een BKR toetsing gedaan?
  • Wat zijn de voordelenen van crowdfunding?
  • Wat zijn de nadelen van crowdfunding?
  • Na het lezen van deze pagina weet je wat crowdfunding is en kan je bepalen of dit een geschikte financieringsvorm voor jou en je onderneming is.

    Wat is crowdfunding

    Crowdfunding is een vorm van bedrijfsfinanciering. Bij deze vorm zijn er 2 kanten. De kant van de investeerder, en de kant van de geldlener.
    De investeerder kan zowel een zakelijke, als een particuliere investeerder zijn. De investeerder leent, vaak via een platform, haar geld uit aan de geldlener. De investeerder ontvangt voor zijn investering een rentevergoeding.
    Hoe hoog deze vergoeding is hangt af van het risico van de geldlener. Des te groter het risico, des te hoger de rente zal zijn.
    Een investeerder financiert vaak maar een deel van de gevraagde financiering.

    Hoe werkt het in de praktijk?

    In de praktijk kan crowdfunden een pittig traject zijn. Van aanvraag tot uitbetaling van de bedrijfsfinanciering kan tussen de 2 en 4 weken duren.
    Des te beter de voorbereiding, des te sneller het proces. Het is dus belangrijk om de benodigde documenten al klaar te hebben. Daarnaast is er een grote verschil tussen de werkwijze van verschillende aanbieders.

    Natuurlijk schetsen we je graag hoe het over het algemeen werkt:
    Je dient je aanvraag via Kredietwijzer in, of rechtstreeks bij één van de platformen voor het crowdfunden.
    Binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen en worden de wensen met je doorgenomen. Er wordt direct ook een eerste analyse gedaan voor de mogelijkheden.
    Als er geen mogelijkheden, omdat er bijvoorbeeld zowel privé als zakelijk te weinig onderpand is, zal dit direct bij je aangegeven worden.

    Zijn er mogelijkheden? Dan gaan we door naar de volgende fase. Het opvragen van de documenten. Welke documenten worden opgevraagd is sterk afhankelijk van je aanvraag. Voor een starter worden andere documenten opgevraagd dan bij een ondernemer die al enkele jaren actief is.
    Zijn ook de documenten akkoord? Dan begint het leukste deel.

    Schrijven van de pitch.

    Vind de crowdfunding partij het verantwoord om je de financiering te verstrekken? Dan begint het leukste deel. Er moet een pitch geschreven worden over jou, je onderneming en je doelen. Hiermee moeten de investeerders enthousiast gemaakt worden om geld te gaan investeren in jouw ‘project’.
    De pitch is dus één van de belangrijkste onderdelen, twijfel je over jouw pitch? Uiteraard hoeft je de pitch niet alleen te schrijven. Wij helpen hier graag mee.

    Publicatie

    Is de pitch klaar? Dan kan je project gepubliceerd worden. Je project wordt open gezet op het platform waardoor deze ook voor investeerders die aangesloten zijn bij het platform zichtbaar wordt. Zodra je campagne “live” staat kan er geïnvesteerd worden. Zodra het bedrag dat je hebt gevraagd is “volgeschreven” sluit jouw project automatisch. De uitbetaling kan gedaan worden. Het geld staat binnen 48 uur op je rekening, zodat jij weer verder kunt met ondernemen.

    Crowdfunding voor:

    Wanneer is crowdfunding een goede oplossing?

    Crowdfunding is een voordelige vorm van financieren. Daarnaast is het vaak veel makkelijker te verkrijgen dan een bancaire financiering.
    Dit maakt het een interessante keuze, waar banken aanvragen snel afwijzen op basis van te lage winsten van de onderneming, negatieve BKR registraties of andere factoren, wordt er bij het crowdfunden veel vaker gekeken naar wat wél kan.

    Meer mogelijkheden

    Zo wordt er bij het crowdfunden veel minder gekeken naar het eigen vermogen. Bij de grootbanken wordt je lening direct afgewezen bij 1 Euro negatief eigen vermogen. Bij het crowdfunden wordt er gekeken naar de reden van het negatieve eigen vermogen, is het plausibel en heb je zekerheden die ertegenover gezet kunnen worden? Dan is een zakelijke lening met een negatief eigen vermogen snel geregeld.

    Omdat de funding nagenoeg alleen als zakelijke lening wordt verstrekt, en nagenoeg nooit als zakelijk krediet, is het minder geschikt bij flexibele uitgaven van de onderneming.

    Conclusie

    Conclusie: Crowdfunding is geschikt als financieringsvorm als het financieren net iets lastiger wordt waardoor de grootbanken de financiering niet verstrekken. De rente is een fractie hoger, maar de voorwaarden zijn zeker vaak een stuk beter.

    Wanneer kan ik gebruik maken van Crowdfunding?

    Omdat een financiering bij Crowdfunding anders wordt beoordeeld is crowdfunding de vorm van financieren waarbij je eigenlijk altijd terecht kunt.
    Hierbij zijn 2 voorwaarden van belang:

    1. Er moet onderpand zijn
    2. Er moet een redelijke zekerheid zijn dat de lening wordt terugbetaald

    Als je gaat aanvragen is het belangrijk om te zorgen dat het aannemelijk is dat aan deze twee voorwaarden wordt voldaan.
    De zekerheid wordt vaak gevraagd in overwaarde van de privé woning of het zakelijke onderpand. Als dit er is, zijn er eigenlijk nagenoeg altijd mogelijkheden, zelfs bij een negatief eigen vermogen of een verlies in het voorgaande jaar.
    In het laatste geval is het wel belangrijk dat er aannemelijk gemaakt kan worden dat door de nieuwe financiering er weer ruimte komt om de financiering terug te betalen.

    Crowdfunding bijna in alle situaties aan te vragen

    Crowdfunding kan je bijna in alles situaties aanvragen. Of je onderneming wil financieren met een negatief eigen vermogen of als er het afgelopen jaar verlies is geweest. Als er maar onderpand is en er te onderbouwen is dat de vooruitzichten beter zijn, dan kan je de zakelijke lening aanvragen.

    financieringsvorm niet altijd geschikt

    Daarnaast is het belangrijk om te beseffen het bij deze vorm van zakelijke leningen bijna altijd gaat om een zakelijke lening en nagenoeg nooit om een zakelijk krediet. Dit betekent dat het bedrag in één keer op je rekening gestort wordt. Tussentijds inlossen mag bij de meeste aanbieders, maar zeker niet het gehele bedrag.
    Voordeel is wel dat er bij voldoende onderpand ook nog een deel aflossingsvrij verstrekt kan worden. Dit zorgt ervoor dat je onderneming wat extra lucht heeft omdat je maandelijkse termijnbedragen heel laag zijn.

    Welke documenten zijn er nodig?

    Welke documenten er nodig zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie en/of de situatie van je onderneming.
    Wel is het zo dat er altijd gevraagd wordt om een redelijk aantal documenten omdat er goed inzicht moet zijn omtrent de mogelijke risico’s bij het verstrekken van een financiering.
    Hieronder een overzicht met documenten die in ieder geval nodig zijn:
    Benodigde documenten bij een B.V.

    • Jaarrekening of kolommenbalans
    • bankafschriften van de laatste 6 maanden
    • Bij koopwoning aandeelhouder(s) restant hypotheek en WOZ waarde

    Bovenstaande lijst(je) geeft aan wat minimaal nodig zal zijn.
    Benodigde documenten bij een éénmanszaak

    • Meest recente IB aangifte
    • Bankafschriften

    Bovenstaande is de basis, van hieruit gaat gekeken worden wat de stand van zaken van jouw onderneming is en welke zekerheden er zijn dat de investeerders hun geld terugkrijgen als de financiering verstrekt wordt.

    De Nederlandse vraag: "Wat kost het?"

    Geld lenen kost geld. Dat kan zeker niet als een verrassing komen. De vraag is alleen, hoeveel kost het? Om dat zo goed mogelijk duidelijk te maken knippen we deze vraag in 3 stukken. Kosten voor de aanvraag, kosten bij het afsluiten en kosten tijdens de looptijd van de lening.

    Aanvraag

    Geld lenen kost geld, maar aanvragen gelukkig niet. De aanvraag is het enige deel in het proces dat “gratis” is. Gratis hebben we even tussen de aanhalingstekens gezet, omdat het natuurlijk altijd iets kost. Namelijk je tijd.
    Daarnaast kan het zo zijn dat er naast de jaarrekening of bankafschriften ook nog andere stukken aangeleverd moeten gaan worden. Bijvoorbeeld een financieringsmemorandum of een ondernemingsplan. Dit zijn documenten die je zelf kunt opstellen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een specialist te laten doen.

    Afsluiten van de lening

    Is de lening goedgekeurd? Dan kan de offerte ondertekend worden. Dit is ook het moment dat de eerste echte kosten gemaakt gaan worden. Houd in ieder geval rekening met de volgende kosten:

    • Afsluitkosten: Dit zijn de kosten die door het crowdfundingplatform in rekening gebracht worden. Hierbij kan je gemiddeld rekening houden met 1,5%. Veelal is het zo dat bij grotere bedragen een lager percentage gehanteerd wordt.
    • Advieskosten: De meeste leningen worden via een tussenpersoon afgesloten. Dit kost je vaak wat extra’s omdat de tussenpersoon werkt als goede olie tijdens het aanvraagproces. Hierdoor is de kans van slagen ook vele malen hoger.
      Als beloning kan je gemiddeld rekening houden met 0,75% van het te financieren bedrag

    In de afsluitkosten zitten ook vaak al de kosten voor het pitchen bij de investeerders. Dit is echt vakwerk. Des te beter je pitch, des te groter de kans dat de financiering volledig wordt volgeschreven en de aanvragen van de lening het volledige bedrag op zijn rekening krijgt.

    Als de lening is aangegaan

    Als de lening “loopt” zijn er ook nog diverse kosten, we zetten de belangrijkste op een rij:

    • Rentekosten: De rentekosten is de kosten voor de rente die betaald moet worden. Dit zijn de meest logische kosten.
    • Incassokosten: Bij sommige verstrekkers worden er kosten in rekening gebracht voor iedere (maandelijkse) incasso die gedaan wordt. Dit verschilt van enkele euro’s tot vijfentwintig euro. Hierin zitten forse verschillen.
    • Kosten bij vervroegd inlossen: Bij de meeste partijen mag je tussen de 10 en 20% boetevrij tussentijds inlossen. Wil je meer inlossen? Dan kan over dit extra bedrag een toeslag gerekend worden.
    • Welke kosten exact gerekend worden kunnen wij niet aangeven, dit is per aanbieder verschillend. Met bovenstaand overzicht geven wij inzicht in wat je kunt verwachten.

    Veelgestelde vragen over crowdfunding

    Heb je een financieringsbehoefte. Dan is het verstandig om deze vorm van zakelijke leningen ook mee te nemen in het aanbod. Deze vorm van financieren is niet geschikt voor bedragen tot € 25.000. Veel platformen hanteren deze € 25.000,00 ook als minimaal te verstrekken bedrag.
    Heb je meer dan 25.000 Euro nodig en zijn er zekerheden die je kunt bieden voor de financiering? Dan kan dit een hele goede oplossing zijn.

    Crowdfunding is de afgelopen jaren echt volwassen geworden. Als je een zakelijke lening afsluit dan heb je natuurlijk alleen het risico dat je de financiering niet terug kunt betalen.
    Denk vooraf bij een financiering sowieso goed na of de financiering gedurende de looptijd betaalbaar blijft.
    Twijfel je hieraan, win dan advies in. Als je een lening via crowdfunding aan bent gegaan heb je meestal ook zekerheden gegeven. Deze zekerheden kunnen uitgewonnen worden als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen.

    Het risico ligt bij crowdfunding meer bij de investeerders. Als een ondernemer niet meer terug kan betalen, ben je als investeerder namelijk je geld kwijt. De AFM heeft hiervoor al aangegeven dat