Grootbanken stappen ook in kleine leningen
Grootbanken (ING, ABN Amro en Rabobank) hebben zich jarenlang steeds meer afgewend van de markt van kleine zakelijke leningen. Met een kleine zakelijke leningen worden leningen bedoeld tot een bedrag van € 250.000,00.
De grootbanken zijn lang stil blijven zitten en lijken daarmee de slag in de kleine zakelijke leningen te hebben gemist.
De non bancaire aanbieders hebben de afgelopen jaren snel hun posities verstevigd.
In 2020 werd 17% van de leningen verstrekt door non bancaire aanbieders. In 2021 groeide dit naar 20% en in 2022 groeide dit door naar 27%. De non bancaire sector groeide met maar liefst 60% in 2 jaar tijd. De cijfers van 2023 zijn nog niet bekend. De verwachting is dat de non bancaire aanbieders ver boven de 30% zijn uitgekomen.
Oude banken met nieuwe labels
De traditionele aanbieders hebben niet helemaal stilgezeten. ABN Amro had als eerste door dat ze de slag aan het missen zijn en hebben het label New10 opgericht. Een ijzersterk label overigens waarin zij zakelijke leningen en zakelijke kredieten verstrekken tot een maximaal bedrag van € 250.000,00.
Ze vragen hierbij enkel om bankafschriften van de laatste 15 maanden en de jaarcijfers van het laatste jaar.
Ook Rabobank is in beweging gekomen. Fund-R is opgericht. Bij Fund-R kan je een zakelijke lening zonder jaarcijfers aanvragen. Het enige dat nog wel nodig is, is een bankafschrift in MT940 formaat met bij-en afschrijvingen van in totaal 12 maanden.
De enige aanbieder zonder nieuw label is ING. De verwachting is dat dit de komende jaren zeker nog gaat komen.
De markt van de kleine zakelijke leningen groeit namelijk snel. Voor de banken wordt het geld daarnaast ook verdiend aan de zakelijke klanten. Neem een betaalrekening van de Rabobank, overboekingen zijn voor particulieren gratis, zakelijke klanten betalen echter 12 cent per transactie.
Non bancaire deel zal blijven groeien
De verwachting voor de komende jaren is dat het aandeel van de grootbanken zal blijven afnemen en het aandeel van de non bancaire verstrekkers zal blijven groeien. De reden hiervoor? Non bancaire aanbieders nemen meer risico. Een zakelijke lening zonder BKR toetsing is alleen mogelijk bij non bancaire aanbieders. Ook voor zakelijke leningen met een negatief eigen vermogen zullen de banken terughoudend zijn. Non bancair zijn hier echter nog altijd verschillende mogelijkheden voor.