Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!
12 april 2024

Handig om te weten over werkkapitaal

Een term die veel voorbij komt, werkkapitaal. Maar wat is het eigenlijk? Wat heb je er aan en hoe kijken banken aan tegen het werkkapitaal als je gaat financieren?

Wat is werkkapitaal

Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Denk hierbij aan het betalen van de huur of hypotheek, het betalen van je personeel of het betalen van je leveranciers. Als het gaat om werkkapitaal wordt er gekeken naar drie zaken:

  • Debiteuren
  • Voorraad
  • Liquide middelen

Werkkapitaal is eigenlijk het geld op je lopende rekening waarmee je al je verplichtingen op korte termijn kunt voldoen.

Zorg voor balans in je werkkapitaal

Een gezond werkkapitaal is super belangrijk om lekker door te kunnen draaien met je onderneming. Heb je teveel werkkapitaal, bijvoorbeeld omdat je een grote voorraad hebt, dan loop je juist extra risico omdat je geld vast kan blijven zitten in je voorraad. Heb je te weinig werkkapitaal, dan kan het gebeuren dat je nachten wakker ligt omdat je niet aan je verplichtingen kunt voldoen.
De juiste balans in je werkkapitaal vinden zorgt dan ook voor meer rust en helderheid. Dit begint natuurlijk met inzicht.
Inzicht in je cijfers zorgt voor duidelijkheid en kan je veel opleveren. Daarnaast kan je met deze inzichten ook berekeningen maken die je kunnen helpen.

Werkkapitaal berekenen, hoe werkt dat?

Heb je voldoende geld in kas? Met een werkkapitaalberekening krijg je inzichtelijk hoe je ervoor staat.
De som is relatief eenvoudig:

Bruto en netto werkkapitaal berekenen

Bruto werkkapitaal:voorraad + debiteuren + liquide middelen
Netto werkkapitaal:bruto werkkapitaal – crediteuren
Vind je het nog te abstract? Dan verduidelijken we het graag met een voorbeeld:
Jouw voorraad heeft een waarde van € 15.000,00. Je hebt nog voor € 18.000,00 aan debiteuren uit staan en op je rekening staat een bedrag van € 6.000,00. Daarnaast heb je nog € 22.000,00 aan crediteuren uit staan.

Je totale bruto werkkapitaal is dan: € 15.000,00 (voorraad) + € 18.000,00 (debiteuren) + € 6.000,00 (liquide middelen) = € 39.000,00.

Om je totale netto werkkapitaal te berekenen, moet je alleen de schuldeisers (crediteuren) van het bruto werkkapitaal afhalen. Dat is: € 39.000,00 -/- € 22.000,00 = € 17.000,00

In bovenstaande gevallen blijft er nog voldoende geld over als je aan al je verplichtingen hebt voldaan. Natuurlijk begrijpen wij dat er ook een risico in deze berekening zit, als je veel dubieuze debiteuren hebt. Dan is je berekening niet 100% zuiver. Uiteraard kan je met een debiteurenfinanciering ervoor zorgen dat je de facturen snel betaald krijgt en zelfs af bent van een deel van je debiteuren risico.

Wat is een gezond werkkapitaal

Bovenstaande kan al zorgen voor meer inzicht en duidelijkheid. Je kunt ook nog een stap verder gaan en de current ratio en quick ratio uit gaan rekenen.
Een current ratio is gezond als deze boven de 1 is. Hieronder hoe jij jouw ratio’s kunt berekenen:
Current en quick ratio in formules
Current ratio = vlottende activa (inclusief liquide middelen) / vlottende passiva
Quick ratio = (vlottende activa (inclusief liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva
Het verschil tussen current en quick is dat je bij de quick ratio de voorraden uitsluit. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je op korte termijn

5 tips voor werkkapitaaloptimalisatie

Tip 1:

Verstuur je facturen op tijd:

Als je een factuur mag verzenden, doe dit dan direct. Dit verkort de tijd dat je debiteur “open staat” en verhoogd je liquide middelen. Met een openstaande factuur kan je geen rekeningen betalen, met een betaalde factuur wel. Factureer sneller en krijg sneller betaald.

Tip 2:

Manage je voorraden goed:

Voorraad management kan hét verschil maken tussen winst en verlies. Vaak zit er meer geld vast in de voorraad dan er gedacht wordt. Zorg ervoor dat je door slim voorraadbeheer een goed inzicht krijgt.

Tip 3:

Betaal je crediteuren snel:

Bij veel bedrijven krijg je korting als je snel betaalt. Bespreek dit altijd met je leveranciers en als je voldoende liquide middelen hebt, maak hier gebruik van. Korting bij je leverancier zorgt voor gezonde(re) marges.

Tip 4:

Check de kredietwaardigheid van je klant:

De meeste ondernemers zijn blij met nieuwe klanten en vergeten dan de checks te doen. Een nieuwe klant is echter niet altijd een feest. Een dubieuze debiteur kan je heel veel geld kosten. Check daarom altijd de kredietwaardigheid van je klant

Tip 5:

Verleng betaaltermijn van je leveranciers:

Ga in onderhandeling met je leveranciers voor een langere betaaltermijn. Dit kan helpen om je werkkapitaal langer op niveau te houden.

Handig om te weten over werkkapitaal