Zakelijke lening
Factoring
Zakelijke lening aanvragen?

Welke aanbieder is het beste voor u? Plaats direct uw aanvraag en wij vinden de aanbieders die het beste bij uw aanvraag past.

Begin met
Aanvragen!
Factoring aanvragen?

Krijg je facturen binnen 24 tot 48 betaald. De oplossing voor een hele gezonde cashflow! Eenvoudig en snel geregeld.

Begin met
Aanvragen!
19 april 2024

Factoring of Factuur Financiering?

We krijgen de laatste tijd veelvuldig de vraag naar factuur financiering. Logisch want factuur financiering is een mooi product.
Wel merken we dat er nog veel onduidelijkheid bestaat. Factoring en factuur financiering worden in één zin, met dezelfde betekenis gebruikt. Dit klopt niet, er zijn hele grote verschillen tussen factuur financiering en factoring. Je zou kunnen zeggen dat het appels met peren vergelijken is, maar het verschil is misschien nog wel groter.
Stap voor stap zullen wij in dit blog de verschillen behandelen. Na het lezen van dit blog ben jij een kenner en kan je een goede keuze maken!

Hoe werkt factoring?

De basis van factoring is dat jij jouw facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij neemt alles over. Er komt een cessie tekst op jouw factuur te staan waarbij wordt aangegeven dat je gebruik maakt van factoring. De debiteur maakt het geld over aan de factoringmaatschappij. Nadat jij de factuur hebt doorgegeven aan de factoringmaatschappij staat het geld binnen 24 uur op je rekening.

Hoe werkt factuur financiering?

Bij factuur financiering dien jij je facturen in bij de bank.
De facturen mogen niet langer dan 10 dagen terug uitgebracht zijn.
Jij krijgt het bedrag van de facturen binnen 24 uur op je rekening, onder inhouding van de rentevergoeding.

Het belangrijkste verschil tussen factoring en factuur financiering

Het belangrijkste verschil is het debiteurenrisico. Debiteurenrisico is het risico dat een debiteur, iemand waar jij een factuur bij uit hebt staan, niet gaat betalen.

Debiteurenrisico bij Factuur Financiering

Bij factuur financiering blijft het risico bij jou en je onderneming liggen. Wordt de factuur niet betaald? Dan heb je een uitdaging. Jij hebt namelijk het geld al van de bank ontvangen en moet dit nu terug gaan betalen ondanks het gegeven dat één van je debiteuren niet heeft betaald.

Debiteurenrisico bij Factoring

Bij Factoring komt het risico volledig bij de factoringmaatschappij te liggen. Jij dient jouw factuur in bij de factoringmaatschappij, binnen 24 uur staat het geld op jouw rekening en daarmee is het klaar. Betaalt de debiteur niet? Dan is dit een probleem voor de factoringmaatschappij.
Conclusie: Factoring zorgt voor minder risico!

Kosten voor factoring of factuur financiering

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er een aanzienlijk verschil in risico. Uiteraard hangt aan risico ook een prijskaartje.

Kosten bij Factuur financiering

De kosten bij factuur financiering zijn lager dan bij factoring en ook eenvoudig aan te geven omdat er nog maar één bank is die factuur financiering aanbied.
De kosten zijn afhankelijk van de gewenste looptijd van je financiering.
Looptijd en kosten van de lening:
Looptijd 1 tot en met 30 dagen: Kosten 1,2% van het totale bedrag van de facturen
Looptijd 31 tot en met 60 dagen: Kosten 2,3% van het totale bedrag van de facturen
Looptijd 61 tot en met 90 dagen: Kosten 3,5% van het totale bedrag van de facturen
Let op! In alle gevallen blijft het ondernemingsrisico bij jou en je onderneming liggen.

Kosten bij Factoring

Ook bij factoring betaal je een percentage van de ingebrachte facturen. Omdat er veel verschillende aanbieders zijn, zijn er ook veel verschillende tarieven.
Het tarief voor factoring loopt van 0,65 tot 6%. Het grote verschil is natuurlijk dat je voor deze prijs ook geen debiteurenrisico meer hebt.
Conclusie: Vraag verschillende offertes aan voor factoring, pas dan kan je een goede vergelijking maken tussen factoring en factuur financiering

Factoring of Factuur Financiering?