Handhaven wet DBA en je financiering
De kans is aanwezig dat in 2025 de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, gehandhaafd gaat worden. Ongeveer 1/3 van de zelfstandigen verwacht hierdoor niet meer als ZZP-er verder te kunnen ondernemen. Dat is een fors aantal.
De oplossing lijkt eenvoudig, om je heen hoor je vaak de opmerking: “dan ga je toch gewoon in loondienst.”, makkelijk gezegd, maar het kan nogal wat gevolgen hebben.
Bijvoorbeeld als je een leaseauto op de zaak hebt, of als je al een financiering hebt lopen voor zakelijke doeleinden. Dan kan je niet zomaar stoppen met je onderneming. Je hebt immers nogal wat financiële verplichtingen lopen die met alleen je inkomen uit loondienst niet goed betaalbaar zijn.
Hoe kan je hiermee omgaan? En hoe kijken de kredietinstellingen naar dit gegeven?
Om te beginnen, op dit moment is er sowieso niet duidelijk wat er vanaf 1 januari gaat wijzigen. Er is 25 september een debat geweest en er zijn diverse moties ingediend waardoor we volgende week in ieder geval iets meer zullen weten over de al dan niet handhaving van de wet DBA. Er is in ieder geval veel onrust.
Op de website van de belastingdienst kan je eenvoudig nagaan of je aangemerkt gaat worden als schijnzelfstandige door een vragenlijst te doorlopen.
Je opdrachtgever kan dit ook doen. Let op! opdrachtgevers zijn zeer terughoudend om nieuwe overeenkomsten aan te gaan, omdat zij ook aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Wat als je in loondienst verder moet
Was er in jouw situatie sprake van schijnzelfstandigheid en zal je verder moeten in loondienst? Dan blijven de verplichtingen die je had als zelfstandige met betrekking tot je zakelijke lening, lease gewoon bestaan. Je kunt natuurlijk wel je AOV en andere zelfstandigenverzekeringen opzeggen.
Dit kan flinke gevolgen hebben, wij blijven de ontwikkelingen omtrent de wet DBA volgen.
Heb je vragen over dit onderwerp. Dan kan je ons uiteraard altijd bereiken op ons telefoonnummer 020-4114444 of de vragen via het contactformulier stellen.